2.03.2013 г.

Кой е Уилям Шелдън ?




Уилям Шелдън
Уилям Шелдън
1898-1977


Уилям Шелдън е американски психолог , който работи над връзката между телесния тип и личността. Според Шелдън  човешко тяло може да се сведе до три основни типа :



 Като разбира се рядко се случва човек да бъде определен точно като ектоморф , мезоморф или ендоморф. В по- голяма част от случаите  даден индивид притежава  по няколко признака от всяка група, които са различно изразени. Има вариации като екто-мезоморф или мезо-ендоморф и тн.

Шелдън стига до това си откритие силно повлиян от работите на Хипократ в античността и Гален живял малко по-късно по време на  Римската империя.

Той изследва цяла година 33 души .Използва  списък от 50 критерия ,оценявайки резултатите по 7 бална скала.В последствие откроява по 20 признака, които ясно представят всяка една група.

Шелдън обобщава, че основните групи темперамент у хората са също три , опитва да открие четвърти тип, но така и не успява. Видовете темперамент според психолога  са:


  • Висцетронен    - весел , добродушен 
  • Соматонен        - активен , общителен
  • Церебротронен - подтиснат , затворен 
Шелдън има намерение да докаже, че има връзка между телесния тип и личността. 5 години и 200 души,които изследва, са необходими на психолога да открие  80 % зависимост между висцетронния и ендоморфния , соматонния и мезоморфния , церебротронния и ектоморфния.Което значи че един пълен човек доста често е добродушен, атлетичния е комуникативен , а слабия е затворен .

Индексът на един класически ектоморф е 7-1-1 , меозморф 1-7-1 , ендоморф 1-1-7 .


Телесни типове
Класически ектоморф , мезоморф и ендоморф


А вие как мислите има ли връзка между това как изглеждаме и това що за личности сме ?


Кой е  Уилям Шелдън ?


Тренирай - Сам избираш !



Станете фен на Тренирай в Facebook последвайте ни в Тwitter , или ни добавете във вашите кръгове в Google+


ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Етикети: , , , , , ,

0 коментара:

Публикуване на коментар

Абонамент за Коментари за публикацията [Atom]

<< Начална страница