13.03.2013 г.

Ниско Интензивно Кардио

Ниско Интензивно Кардио ? Какво всъщност е то ? Това е просто наименованието на  Аеробна ниско интензивна и продължителна тренировка. Този тип тренировка е идеален начин да изгорим ненужните мазнини и бъдем по-издръжливи .



Ниско интензивно кардио

 За да се възползваме от ползите на ниско интензивната кардио тренировка е  нужно  само да сме сигурни , че тя е наистина  ниско интензивна. Като натоварване в порядъка  40-60% от максималния ни сърдечен ритъм ще бъде напълно достатъчно.





КАК РАБОТИ НИСКО ИНТЕНЗИВНОТО КАРДИО ? 



При продължителните кардио тренировки в организма преобладават аеробни процеси. Аеробни процеси са тези, при които тялото приема значително количество кислород. Мазнините от своя страна, за да се превърнат в енергия и да бъдат изгорени първо трябва да се окислят, а това се случва само при наличие на достатъчно количество кислород.
Ниско интензивното кардио се превръща в страхотно средство за горене на мазнини. Учените са доказали, че този тип тренировка гори процентно    най - много мазнини. Забележете процентно , а не количествено .


Ето и няколко примера за ефекта на Ниско интензивно кардио :

  • Ходене пеш със скорост 5 км/ч за 60 минути може да изгори до 257 калории
  • Каране на колело (велосипед) с нормално темпо за 60 минути може да изгори до 343 калории
Примерите отговарят за тегло от 80 кг, което означава, че хора с по-високо тегло имат възможност да изгорят  повече калории. Приблизителният процент на изгорените килокалории идващи от мазнини е около 60-70 % . 



МУСКУЛНА ИЗДРЪЖЛИВОСТ


Докато с Високо интензивното кардио имаме възможност да увеличим мускулната си маса, то при правилно практикуване на  ниско интензивното можем да увеличите мускулната си издръжливост. Дългата продължителност на този тип тренировка, при който правим множество повторения ( крачки , завъртане на педалите ) с ниско съпротивление спомага именно за това.



ПОДТИСКАНЕ НА АПЕТИТА 


През 2009 година учени доказват, че кардио тренировка с ниска интензивност и продължителност 60 минути, може да подтисне хормонът на апетита лептин. Понеже не сме достигнали високи нива на потене и също не сме се упражнявали с тежести (под тежести тук се има в предвид силова тренировка, а не лека тренировка с тежести)  , от физиологична гледна точка  може да усещаме  по - слабо  глад и умора .



ЗАКЛЮЧЕНИЕ


Като заключение бих желал да добавя че ниско интензивното кардио със сигурност не  е най - добрата кардио тренировка, но със сигурност е най - здравословна за начинаещи и хора с наднормено, и свръх тегло. Естествено не искам да кажа, че човек висок 1,80 и тежащ 95 или 100 килограма е полезно да  бяга или кара колело 60 минути. 

Идеята е че ниският интензитет и слабото натоварване са полезни за хора, които не са били достатъчно физически активни преди това. 

Най - важното е всеки сам за  себе си  да прецени до колко е удачно и полезно да продължи една тренировка. Когато аз започнах да тренирам  не можех да пробягам повече от минута или две преди да изплезя език, но с постоянство и упоритост  това  се променя.


Ниско Интензивно Кардио




Требирай - Сам избираш




Станете фен на Тренирай в Facebook последвайте ни в Тwitter , или ни добавете във вашите кръгове в Google+



ОЩЕ ПО ТЕМАТА :













Етикети: , , ,

0 коментара:

Публикуване на коментар

Абонамент за Коментари за публикацията [Atom]

<< Начална страница