6.03.2013 г.

Какво е Кардио и защо да го правим ?

Какво е Кардио и защо да го правим  ?

Какво е Кардио и защо да го правим? Кардио (cardio) е съкращението на  английския израз " cardiovascular exercise ", с две думи това  е  модерното наименование на аеробните тренировки. Всяка дейност , която кара сърцето ни да бие с над 40-50% от максималните си възможности може да  се нарече кардио.


Кардио може да бъде :
  • Бягане 
  • Каране на велосипед
  • Качване и слизане по стълби
  • Танци
  • Практикуване на спорт

Ще ти е интересно да прочетеш: Колко често да тренирам ?

Защо да правя кардио и какви са ползите от него?


Ползите от кардио тренировките са наистина много , аз ще ви представя няколко , който мисля за най-важни :
  • Помага да се отървем от излишните килограми
Да се движим  и да бъдем активни със сигурност ще ни помогне повече, за да свалим ненужните килограми. Както се досещате това не може да бъде казано за стоенето пред телевизор или  компютър. 

Ако имаме наднормено тегло винаги може да намалим приемат на калории или с други думи да ограничим храната която поемаме. Естествено много по-полезно и здравословно е да предпочетем физическата дейност пред диетите и ограниченията. Пък и е по-вероятно да се почувстваме по-жизнени и енергични. 

В случаите , в които става въпрос за много излишни килограми, ще е добре да се комбинира намален калориен прием и физическа активност.
  • Подобрява работата на всички органи в тялото
Сърцето е мускул и като всеки друг мускул се нуждае от тренировка.

При кардио тренировка, сърцето започва да бие учестено, изпомпва по-бързо кръвта и така пренася кислород и други  важни вещества до всяка една клетка на тялото. 

Здравото сърце изпомпва повече кръв, което пък помага за по-добро кръвооросяване на мозъка и крайниците. Увеличава се капацитета на белите дробове. Намалява кръвното налягане и нормализира холестерола. Забързва метаболизма (обмяната на веществата).
  • Подобрява съня
Много хора в наши дни страдат от безсъние или неспокоен сън. Учените са доказали че редовната физическа дейност помага за подобрението на съня и неговото качество. Дори при хората, които страдат от хронично безсъние една лека кардио тренировка вечер би им помагнала да заспят с до 54 % по - бързо и да подобрят качеството на съня си с 34% .

А ако лекото кардио не помогне, значи е било твърде леко !
  • Увеличава плътността на костите
С напредване на възрастта много хора започват да страдат от "остеопороза". Тренировки за сила съчетани с  кардио тренировки имат огромен шанс да предотвратят това.
  • Подобрява самочувствието и самооценката 
В 21 век много от нас водят заседнал начин на живот . Често не се чувстваме комфортно в собствените си тела. Това води до купища проблеми един  от което е занижената самооценка и ниското самочувствие .

Кардиото  и всички физически упражнение карат тялото да отделя хормон наречен " ендорфин" или познат също като " хормон на щастието". Той е естествен антидепресант и ни кара да се чувстваме по- добре.  

Да тренираме тялото си и да виждаме как то се променя пред очите ни , може силно да повлияе на чувствата, мислите и гледната ни точка.Както се казва не случайно - "Здрав дух , здраво тяло" !


Кардио подобрява настроението


*Как да определим  колко е максималния ни пулс (сърцебиене) ?

Това става много просто: За жени стойността е 226 , а за мъже 220.От тези стойности се вадят годините. 

Ето и един пример :

Ако приемем стойностите за 20 годишен мъж ще изглеждат така :

220 - 20 = 200

50 % от 200 = 100 удара в минута
75% от  200 = 150 удара в минута

Какво е Кардио и защо да го правим  ?



Тренирай - Сам Избираш !



Станете фен на Тренирай в Facebook последвайте ни в Тwitter , или ни добавете във вашите кръгове в Google+





ОЩЕ ПО ТЕМАТА :





Етикети: ,

0 коментара:

Публикуване на коментар

Абонамент за Коментари за публикацията [Atom]

<< Начална страница