16.04.2014 г.

Няколко съвета как да стопим подкожните мазнини без кардио

Няколко съвета как да стопим подкожните мазнини без кардио


Можем ли без кардио да топим мазнини ?

В случаят въпроса е не дали може, а как точно да го направим. Реално каквато и силова тренировка да използваме ние влияем на мускулатурата си, сърцето, метаболизма и да на нивото на подкожните ни мазнини. Зачестиха въпросите как да изчистим тялото си, да намалим процентът на подкожни мазнини.







В случая въпросът е как да го направим и то без кардио ? Ние сме големи фенове на кардиото и определено не бихме го изключили от тренировъчната си програма. Има и много хора обаче, които трябва да се грижат за семействата си, да работят усърдно и не им остава достатъчно време. Други пък просто не харесват кардиото. 

Въпреки всичко тези хора искат да бъдат във форма. 

Та така въпросът е поставен - по-малко подкожни мазнини и то без кардио !

Преди да навлезем в същината препоръчваме да обърнеш  внимание на храненето си и да  се запознаеш с " Горене на калории и топене на мазнини - има ли разлика и каква е тя ? ", ще ти бъде от полза.

Ние не можем да намалим нивото на подкожни мазнини в твоето тяло, но можем да ти дадем няколко съвета, които са изпитани  и работят.


Базови упражнения

Комплексни, базови, многоставни са наименования на едно и също.

Какво представляват? Съвсем накратко упражнения, при които участва повече от една мускулна група.

Ето няколко примера за такива упражнения:

  • Лицеви опори
  • Клекове
  • Мъртва тяга
  • Напади
  • Набирания
  • Кофички
  • Бърпи

Да хвърлим един поглед  например колко мускулни групи участват докато изпълняваме лицевите опори ?


Кои мускули вземат участие докато правим лицеви опори ?



Не е зле нали ?!

Функционални са - Какво правиш с тялото си всекидневно (поне се надяваме да го правиш) ? Клякаш, дърпаш, повдигаш,буташ, носиш. Движенията, които извършваме всекидневно са си своеобразни базови упражнения. За това и се казват базови - основни ! Натоварват тялото по начин, които е близък до естественото. Натоварване, с което можем да се сблъскаме в нашето ежедневие. Или поне така е било през изминалите векове. Сега все по-често се сблъскваме с обездвижването, за жалост.

Базовите упражнения са функционални и могат само да ни помогнат да стопим мазнини

Чрез този тип упражнения горим повече калории- повече мускули и стави са включени в извършването на едно такова упражнение. По-голям обем от работа извършено за единица време спрямо някое изолиращо упражнение. Това значи, че щом извършваш по-голям обем от работа ти е нужна и повече енергия, за да го направиш.

В случая желаем да изчистим мазнините. По-големият енергоразход определено е това, от което се нуждаем.

Имат смисъл - живеем в 21 век и фитнес индустрията ни залива с какво ли не. Определено най-много информация може да се намери за това как да тренираме като бодибилдъри.

Повечето снимки и клипове, които ти попадат са на мъже и жени изглеждащи като "животни" и използващи всевъзможни машини за изолация. При този тип тренировка идеята е ясна да изолираме мускулните групи и да  развием максимална мускулна маса.

Доста от хората, които започват всекидневно да тренират използват именно тези методи. Въпреки, че колко от тях се запитват как всъщност тези професионалисти са стигнали до това ниво? Отговорът - не особено много !

Ще ти издадем една тайна, която всъщност не е много тайна, а именно чрез комплексните упражнения.

За всички останали, които желаят да бъдат във форма, да се разделят с ненужни килограми, да притежават едно наистина функционално тяло, което да използват не само пред огледалото- базовите,основните упражнения са далеч по-важни и имат смисъл.




Тренирай кръгово

Кръгова тренировка вместо кардио за топене на мазнини


Всъщност това са любимите ни тренировки и ето още веднъж ще имаме възможност да ти ги препоръчаме. И то не защото са ни любими, а защото работят.

Какво всъщност са кръговите тренировки ? Определено ти препоръчваме да прочетеш тази статия "За кръговите тренировки накратко",  за да добиеш представа, ако не си запознат с тях !

Защо точно тях, когато става въпрос да стопим и намалим подкожните мазнини?

Първо идеята е да натоварим цялото тяло. Не случайно преди това те посъветвахме да използваш многоставните упражнения. Най-добрият вариант е като ги включиш в кръговата си тренировка.

Второ кръговата тренировка отнема по-малко време. За да изпълниш един кръг са ти нужни между 2 и 5 минути, в зависимост от това колко упражнения си решил да включиш. Почиваш колкото се може по-кратко между упражненията. Почивката между кръговете, естествено зависи от способностите ти и натоварването, но 2,3 максимум до 5 минути (за да не губиш тренировъчен ритъм) са напълно достатъчни. В крайна сметка се получава така, че тренировката ти трае от 30 до 45 минути.

Тежести или собствено тегло ?


Без кардио, но с тежести и собствено тегло, за да стопим мазнини


Отговорът е и с тежести, и със собствено тегло. Определено комбинацията между двете е по-добра.

Ако използваме тежести нека бъдат около 50 % максимума, на който сме способни. Ако клякаш с 80 килограма веднъж. То по-време на тренировка използвай 30 или 40 килограма.

Отново ще споменем големият енергоразход, който в случая е ключов. Вече започна да  си навързваш картинката базови упражнения + по кратка почивка между упражненията и кръговете = на по-интензивна и изтощителна тренировка, за по-кратко време.

В крайна сметка се оказва, че за 30 минути например сме изразходили толкова, а дори повече енергия, от случаите в които разделяме мускулните групи и почиваме между 2 и 3 минути на серия.Ставаше въпрос за без кардио. Е тук със сигурност ще изразходим доста повече енергия,отколкото да бягаме в сравнително бавно темпо на пътеката. 

Ето един пример какво може да представлява една кръгова тренировка:

  • Набирания
  • Клекове
  • Кофички
  • Напади
  • Лицеви опори

Ама само толкова ли ?

Понякога нещата, изглеждат по-просто от колкото си мислиш. А в доста случаи колкото едно нещо е по-просто, толкова по-ефективно е то.

Ами това е напълно достатъчно. 5 упражнения в 4 кръга и не остава мускул, който да не е участва в тренировката ти. Оставяме ти сам да решиш колко да са повторенията. Да речем, че почивката ти между упражненията е само докато предвижиш от единия уред на другия, а почивката между кръговете ти е не повече от 3 минути. Колко мислиш, че би издържал ?

И не забравяй, че това е просто един пример. Сам можеш, всъщност е  по-добре да решиш кои упражнения да включиш в тренировката си.

По този начин съставена тренировката много прилича на...точно така - интервална тренировка!


Интервална тренировка и повече стопени мазнини


Интензивно натоварване и кратка почивка.

Какво знаем за интервалната тренировка :

  • Ускорява метаболизма
  • Подобрява работата на сърцето-най-важният мускул на тялото ни.
  • Горим повече мазнини - заради следтренировъчното изгаряне на калории. Което е една от основните ни цели, нали искаме да стопим мазнините.
  • Предпазваме скъпоценните ни мускули
  • Това си е един вид предизвикателство - кой не обича предизвикателствата ?
  • Увеличава аеробния ни капацитет - защото в повечето случаи когато се изморим, не е защото мускулите ни отказват, а защото ни свършва въздуха.

Та въпроса беше можем ли ?
- Да, определено можем да стопим мазните и без кардио. Въпреки всичко ние горещо ти препоръчваме да не го изхвърляш от тренировъчната си програма.
Другият въпрос беше как да го направим ?
- Чрез базови, многоставни упражнения, кръгова и интензивна тренировка! 


Както винаги сме обичали да казваме - не е важно  колко точно вдигаш, колко пъти го правиш, а как всъщност ! Колкото по-интензивно - толкова по-добре!

Когато тренираш трябва да ти е трудно, да се натоварваш, да ти свършва въздуха. По този начин можеш да гориш мазнини, да правиш, мускули, да бъдеш по-силен и издръжлив. Просто трябва да се състезаваш със себе си, да се предизвикваш, да излезеш от комфортната си зона.

В това вярваме ние! А ти в какво вярваш ?

Опитай и ни пиши коментар под статията :

Каква тренировка си състави ?
Колко време ти отнема една тренировка ?
Как се чувстваш след тренировка и има ли ефект при теб ?

Ако статията ти е харесала и вярваш, че е полезна сподели я с приятели в социалните мрежи. Нека повече хора научат за нея. Благодарим ти :-)

Няколко съвета как да стопим подкожните мазнини без кардио

Тренирай 2.0


Етикети: , , , , , ,

0 коментара:

Публикуване на коментар

Абонамент за Коментари за публикацията [Atom]

<< Начална страница