4.07.2013 г.

За Млякото Накратко

Защо Мляко? Млякото е една от храните с най-висока хранителна стойност и се усвоява лесно от организма. Щом до 3 годишна възраст  можем да се храним само с мляко, като това ще е напълно достатъчно за нормалното ни развитие, защо да не продължим да се възползваме от този полезен натурален продукт. Сега ще разгледаме защо всъщност млякото е толкова полезно и дори необходимо.

За Млякото Накратко
Малко история

Млекодайните животни като овцете, козите и говедата са опитомени от хората в периода около 8000 г. пр.хр. Интересно е че в началото човекът ги е използвал главно за месо и кожа.

В керамични съдове открити в Турция датирани от каменната епоха или около 6500 г пр.хр. са открити остатъци от мляко и млечни продукти.Това е първото доказателство, че хората са консумирали мляко от опитомени от тях животни.

Хората започват да консумират масово мляко едва 1000 години по-късно.



Хранителни качества

Млякото е едно от от най-пълноценните и полезни храни.Съдържа необходими за развитието, растежа и здравето на човек хранителни вещества.

  • Калций - играе основна роля в изграждането и поддържането на здрави кости .
  • Калий - има важна роля за нормалното функциониране на мускулите и нервите.
  • Йод - има важна роля за правилния обмен на веществата в организма. Липсата на йод в тялото може да доведе до затлъстяване.
  • Фосфор - също като калция спомага за изграждането на костите, също така спомага за усвояването на енергията от храната
  • Белтъчини (протеин) - спомагат за нормалния растеж на организма , здравината на кoстите и тонуса на мускулите.
  • Въглехидрати - главен доставчик на енергия за организма.Около 50 гр. въглехидрати се съдържат  в литър мляко.
  • Мазнини - отново източник на енергия за тялото.На всички е ясно, че прекомерният прием на мазнини не е полезен. В млякото количеството на мазнини за литър е 30 грама, което в никакъв случай не го прави вредно,а напротив изключително хранително и полезно.
  • Витамини- A,B,C,D,F. Литър мляко може да задоволи дневните нужди от витамини на човек.

Млякото и Тренировките

Тренировките и хранителният режим винаги вървят ръка за ръка. Ако случайно не сме включили млякото в нашето меню няма нищо по-добро от това да го направим.

  •      Хидратация - След тренировка тялото е силно обезводнено.Млякото съдържа вода (между 83% и 89%), електролити и захари като се превръща в идеален избор що се отнася до хидратиране на тялото.Млякото е за препоръчване пред специализираните храни или добавки, защото е естествен източник на нужните вещества и се усвоява по-лесно и бързо от тялото.
  •     Възстановяване- млякото или продукти съдържащи го често са препоръчвани за възстановяване.Защо?Млякото съдържа въглехидрати , които зареждат запасите на глюкоген в мускулите. Белтъчините пък помагат на мускула да се заздрави и възстанови след натоварване.
  •      Мускули - В млякото се съдържат приблизително 3,5% протеини.На свой ред се открива и високо ниво на левцин (аминокиселини).Левцинът спомага изграждането на нови мускулни белтъци, а както споменахме белтъчините от млечните продукти пряко стимулират натрупването на мускулна маса. 

Митове и легенди
  •    Човекът е единственият бозайник, който консумира мляко от други видове бозайници - открити са множество случаи при животните , при които майки от един вид изхранват малки от други видове, често и неродствени.
  •   Млякото причинява астма - последни проучвания показват , че по-скоро млякото предпазва от появата на астма.
  •    Млякото причинява диабет - има хора, които имат непоносимост към лактоза(млечна захар). Те просто имат недостиг на ензимът лактаза , който спомага за разграждането на лактозата.Дори и при такъв случай може да се приемат малки количества прясно и кисело мляко, като трябва да се избягват видове сирена, които са по-мазни.

Като за финал - ако желаете да сте здрави и жизнени задължително трябва да включите този натурален продукт в менюто си! Пийте мляко-бъдете здрави!

Тренирай - Сам Избираш !

Станете фен на Тренирай в Facebook , последвайте ни в Тwitter , или ни добавете във вашите кръгове в Google+
 
 

ОЩЕ ПО ТЕМАТА :


Етикети: ,

0 коментара:

Публикуване на коментар

Абонамент за Коментари за публикацията [Atom]

<< Начална страница