5.10.2013 г.

Сън и Тренировка или как липсата на сън може да повлияе на нашите тренировки

Сън и Тренировка или как липсата на сън може да повлияе на нашите тренировки




Как влияе липсата на сън върху нас и нашите тренировки ?Това ще се опитаме да разгледаме в следващите редове подтикнати от въпроса на нашият приятел Илиян Пандуров.


Та ето какво ни писа Илиян в страницата ни във Фейсбук :


Сън и Тренировки въпрос от Илиян Пандуров

Ние ще се опитаме да дадем на Илиян и на теб един малко по-различен и леко забавен поглед върху темата, който надяваме се ще ти хареса !


За да тренираме пълноценно са ни нужни сила и енергия. А от къде идват те? Естествено от добрата храна и здравият сън. Както знаеш всичко във Вселената е свързано и този случай не прави изключение. Ако някой от трите компонента куца - тренировка, храна и сън, то със сигурност това ще повлияе на нашите резултати.

Сънят за нас е почти толкова важен колкото и това да дишаме. Още от деца ни учат, че за да бъдем здрави и тялото ни да функционира нормално е нужно да спим между 6 и 8 часа.Живеем в 21 век и живота ни се променя неимоверно. Вече имаме мощни коли, мощни жени, мощни компютри и фейсбук.

Но знаеш ли нещо любопитно? В днешно време средностатистически човек спи с час по-малко отколкото век назад.Цял час по- малко сън, почти сме сигурни че фейсбук и световната конспирация имат пръст в това.

Сънят през призмата на тренировката

След като тренираме сигурно сме си поставили цел.Нямаш цел - няма проблем! Печелиш една по дефоулт както е модерно да се казва и тя се  нарича здраве. Не звучи никак зле!


Тренировката сънят и хормоните


Да поговорим за хормони. Най важният,що се отнася до тренировките и това да прогресираме е добре познатият ти Чичо Хормон на Растежа.
Та какво е общото между Чичо ти и съня. През едно денонощие, както знаеш това са си +/- 24 часа.Та през тези 24 часа, хормонът се произвежда в най-големи количества кога? Айде сега всички в хор като в детската градина - "Когатооо спим ".
Точно така когато спим тялото ни произвежда най-голямо количество хормон на растежа. И както подсказва името на Чичо ти хормон, ако искаш да растеж ти е нужен хормон на растежа, което веднага ни води до революционното откритие, че се нуждаем и от достатъчно сън за тази цел.
Нещо любопитно, което сигурно не знаеш е , че при мъжете и жените отделянето му в организма не се извършва по един и същи начин.При жените се изпуска в малки количества в организма няколко пъти по време на сън, а при мъжете един единствен път в по-голямо количество.



Сънят, Тренировките и Метаболизмът


След хормоните идва ред на метаболизма. Метаболизма е един от най-добрите приятели на Чичо ти хормона.Та метаболизма също много се влия от тоя дето му викат Съня - Репата каза ,че не го познавал тоя, "ама че' му строши кратуната ако го види" .

Липсата на сън може изключително много да забърка иначе забърканата обмяна на веществата в нашия организъм.

Ако например си предразположен към затлъстяване, когато не спиш достатъчно тялото ти минава в един така наречен защитен режим.Този защитен режим освен всичко друго означава, че тялото ти ще започне да складира мазнини, с които да се изхранва в случай , че нещо се случи. За разлика от най-новия Айфон тялото ти няма как да разбере дали вече седмица си в гората без храна и те дебне опасност, и за това не спиш или защото на теб ти е " 'убуу " да късаш салфетки и да пиеш ходещи Ваньовци вече пети ден без да мигнеш.

За тези , на които пък им е трудно да качват килограми имаме две новини едната е кофти, другата малко повече.Да започнем с тази която е кофти - тялото ти почти сигурно няма да възприеме липсата на сън по същия начин както при пича с салфетките, с две думи няма да съхранява мазнини. По възможно е (тука идва второто кофти) дори да стопиш килограмите, които толкова упорито си градил с месеци, за времеви период наречен - "само стой и гледай".


Тук обаче е важно да вметнем нещо преди да си предприел действия срещу своята същност. Всеки човек е различен и така както има високи и ниски хора, така има хора които се нуждаят от повече и по-малко сън.Така , че вероятността при 100 различни човека липсата на сън да повлияе по 100 различни начина е много голяма.  

Има нещо важно което трябва да знаеш.Най-добрият вариант за теб и за тялото ти е когато всеки ден лягаш и ставаш по едно и също време.Така тялото ти влиза в ритъм и работи в пъти по добре отколкото ако не го правиш.Ако сутрин когато алармата ти звънне, ти си силно изморен и имаш нужда от още сън, трябва да си отпочинеш наистина добре.Най - добрият вариант за всеки е да се събужда ако не с алармата, то малко преди нея.Знаем, че е трудно, но просто това е най-добрият вариант !

Сънят, Тренировките и Енергията


Почти позна, че ще говорим за луната.С две думи и без много шикалкавения,Николета Лозанова,Валери Божинов и компания-когато не си спиш и не си отпочинал, вероятността да не си толкова енергичен и свеж клонят към малко над 100 %.

Това идва да каже, че чисто физически няма да имаш способност да направиш една здрава тренировка, защото няма да имаш сили за това, а от там ще пострадат резултатите ти и ползотворността на тренировката, като и контузиите не са изключени.

Това не означава да си налееш още един Ваньо и да му обясниш - " ама аз нали ти казах, те тея тренировки...".Не точно !Оставяй Ваньо да си ходи и чети нататък може пък и да се сетим да ти дадем някой съвет.


Липсата на Сън и Психиката


Почти като в "Мълчанието на Агнетата" , липсата на сън може да ти създаде малък, симпатичен кошмар, 5-6-7 D, при това на живо, като ти ще играеш главната роля.

Липсата на сън може да те направи, неприятно агресивен и раздразнителен.Можеш и най-вероятно ще започнеш да халюцинираш.Случва се да загубиш концентрация.Започваш да забравяш - "абе, аз какво забравих,че забравих"


След дъжд винаги изгрява слънце, ако не броим Лондон.Време е да дадем някой друг съвет, които ще ти помогнат да подобрим тренировките си, нали Ваньо ! ? 

Съвети:


Пропусни тренировка, когато си наистина изтощен.


Колкото и странно да звучи и да не отговаря на нашата философия, че най-лошата тренировка е тази, която не се е състояла.

Представи си , че си наистина  изтощен от твърде много работа учене или заради децата например.Всеки може да се почувства по този начин.В такива моменти вероятността от контузия е много голяма.За това е по-добре да пропуснем веднъж, за да можем да продължим да тренираме и в бъдеще или да си довлечем някоя контузия, която ще ни попречи за месеци напред.
И запомни- крачка назад не означава, че се отказваш, означава че просто се засилваш !


Да тренираме интензивно


Каквото и да си говорим, колкото по - интензивни са тренировките, толкова по-ползотворни са те.Интензивността  ще ни помогне да прогресираме и би намалила времето което ни е нужно за тренировка. По  кратка тренировка равно на повече сън !

Много добре знаеш, че няма значение колко продължава една тренировка, а колко интензивна е тя !


Да намалим дните в които тренираме


Нямаш достатъчно време за сън и въпреки всичко тренираш всеки ден ! Това е похвално наистина, но дали ще даде желаният резултат. Едно от нещата,които можем да направим, за да почиват мускулите ни и да прогресираме е просто да си дадем малко почивка.Това не означава съвсем да спрем да тренираме, а просто да намалим дните , в които го правим. Това със сигурност ще ни помогне да направим крачка напред към поставените цели - понижаване на мазнините, повече мускулна маса, сила или издръжливост.


Ще ти е интересно да прочетеш: Колко често да тренирам ?

Спи когато имаш възможност


- Е щом чета тази статия, значи нямам много, много време за сън,какви ми ги говориш !

Звучи ти глупаво?

20 минути в фейсбук са си хипотетични 20 минути сън - мм да , вече не звучи толкова глупаво!
Така, че "бегай" да спиш Ваньо, но първо прочети цялата статия. Много ясно, така и така си почнал !   


Продължавай да Тренираш !


Липсата на сън при всички положения влияе негативно на тялото ни.Представи си обаче липса на сън без никакви тренировки. Според Магаданския институт за Сън, Тренировки, Айфони, Нинджи , Чорапи и Омлет или на кратко - СТАНЧО. Та според СТАНЧО липсата на сън без тренировки  е с 217 % по-неблагоприятна за тялото отколкото същата липса на сън, но придружена с тренировки.

Както винаги сме ви съветвали погледнете чисто индивидуално върху себе си.Това което работи за едни не е сигурно, че работи за други.Ако за теб липсата на сън не е проблем и не пречи на тренировките ти, тогава продължавай с пълна пара.Ако обаче не е така.Спри, помисли малко, виж какви знаци ти дава тялото, то ще те посъветва най-добре.Ако е нужно консултирай се с лекар,ние не сме фенове на докторите, но те също могат да бъдат от помощ.

Та това беше нашият отговор на въпроса на Илиян.Надяваме се не сме обидили никого идеята ни беше да Ви представим нещата такива каквито са по един по-различен начин.Ако и ти имаш въпроси или препоръки към нас използвай формата ни за контакт, пиши ни в социалните мрежи или ни изпрати писмо по гълъб.

В статията участваха:

Чичо ти - Хормонът на Растежа
Вселената - The Universe а.к.а Космос-а
Метаболизма - Обмяната на веществата
Сънят - Тоя дето Репата и всички ние го търсим
Репата - симпатичен зеленчук с правописна грешка

СТАНЧО - Магадански институт за Сън,Тренировки,Айфони,Нинджи,Чорапи и Омлет
Ходещият Ваньо - в статията няма продуктово позициониране или ние все още не сме разбрали за това по баланса на банковата си сметка.

Ако статията ти е харесала, разбрал си нещо важно или поне си се усмихнал веднъж, удари едно рамо и я сподели с приятелите си в социалните мрежи, нека достигне до повече хора.Благодарим ти !


Сън и Тренировка или как липсата на сън може да повлияе на нашите тренировки


Тренирай - Сам Избираш

Харесай страницата на Тренирай в Facebook , последвай ни в Тwitter , или ни добави в кръговете си в Google+


НАЧАЛНА СТРАНИЦА  <==>ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Етикети: , , ,

1 коментара:

В 10 ноември 2013 г. в 2:38 , Anonymous Анонимен каза...

Ваньо - позна от пръв път! :D

 

Публикуване на коментар

Абонамент за Коментари за публикацията [Atom]

<< Начална страница