19.03.2013 г.

Високо Интензивно Кардио

Високо Интензивно Кардио










Какво е високо интензивно кардио и какви са ползите от него.


Високо интензивно кардио  е тренировка с високо натоварване и сравнително  по - кратка продължителност . За да се нарече една тренировка високо интензивна означава ,че тялото ни работи с 80-90 % процента от максималната ни сърдечна честота (пулс).  Като ако измерим това със скала от 1 до 10 ,  извършваме тренировката на 8 или 9 степен от нашите максимални възможности.


При този тип тренировка , за разлика от ниско интензивното кардио където се преобладават аеробни ( кислородни) процеси, в тялото ни започват да действат  анаеробни такива .

В организма липсва осезаем приток на кислород и той започва процеси на разграждане на глюкоген - захари. Намаля процентът на изгорените мазнини  за единица време, но пък количеството им се увеличава

За много по кратък период от време  изгаряме по -  голямо количество мазнини .

Ето и един пример :

Ниско интензивно кардио - Ходене пеш със скорост 5 км/ч за 60 минути можем да изгорим до 257 калории , от които 70 % идват от мазнини

Високо интензивно кардио - спринт с скорост 20 км/ч  за 30 минути можем да изгорим 640 калории , от който 50 % идват от мазнините . 


Високо интензивно кардио и мускулен растеж



Схващанията , че с кардио можем  единствено и само да  горим  мазнини и е  невъзможно да  изградим по-добра мускулатура  са доста грешни. Напротив възможно е и то доста ефективно. 

При тренировки с висока интензивност се задействат процеси , който  спомагат за оформяне на мускулите ни и покачване на мускулна маса . Естествено това няма да се случи единствено и само с кардио тренировки, но пък е прекрасен начин да стимулираме тялото си и цялостните ни тренировки да станат дота по-ефективни .



Мускулите в човешкото тяло са съставени от  бързи и бавни влакна.Тези влакна притежават различно сечение . Бавните са с по - малко сечение и  отговарят за издражливостта   при дълго натоварване със слаба интензвност . Бързите  имат по-голямо сечение и тяхната роля е да ни дават сила при кратки ,  но интензивни натоварвания .

Ето и един  красноречив пример :

Всички ние сме наблюдавали  състезания на дълги  и къси разстояния . Как изглеждат атлетите участващи в тези състезания ? Определено се различават. 

Първото нещо, което изниква в ума ви сигурно е маратонец и спринтьор . Определено един от двата има доста по - атлетично тяло и да , това не маратонеца ! 
Маратонец и Спринтьор

От години насам е известно , че при интензивни тренировки и упражнения в организма се произвеждат  по- високи количества на тестостерон и  хормонът на растежа . Те от своя страна стимулират изграждането на мускулна маса и спомагат преобразуването на  мазнините в енергия.



 
Естествено е да си зададем въпроса , как е възможно човек да тренира с толкова висок интензитет за период от 10 , 15 или 30 минути , за да постигне резултатите посочени в примерите? В интерес на истината е невъзможно, но както за всеки проблем има решение така и на този въпрос има отговор и той се нарича интервално кардио. 

Високо Интензивно Кардио


Тренирай - Сам избираш !


Станете фен на Тренирай в Facebook последвайте ни в Тwitter , или ни добавете във вашите кръгове в Google+



ОЩЕ ПО ТЕМАТА : 

Етикети: , , ,

0 коментара:

Публикуване на коментар

Абонамент за Коментари за публикацията [Atom]

<< Начална страница