17.10.2013 г.

Тренировки и Хранене - 10 отговора на 10 основни въпроса

10 от най-често задаваните въпроси относно тренировките и храненето и техните 10 отговора.



Тренировки и Хранене - 10 отговора на 10 основни въпроса

1.Колко дълго да продължи тренировката ми ?

Продължителността на тренировките ни зависи от много фактори. Тренировката може да продължи от 15 минути  до два часа, в зависимост от опита и целите ти, времето с което разполагаме, мястото на което се намираме и други.

Както и друг път сме споменавали не важно колко е продължителна е една тренировка, а колко е интензивна тя. Колкото е по-натоварваща, толкова е по- ползотворна. 


И въпреки всичко не е задължително след тренировка да се чувстваш смазан. Някой предпочитат да са просто тонизирани. Ти избираш.


2.Мога ли да тренирам коремните си мускули всеки ден ?

Да можеш !А добра идея ли е да тренирам корем всеки ден? Това вече е друг въпрос.

Коремните мускули са мускули както всички останали. Като вземем под предвиди, че  гърбът, ръцете или гърдите имат нужда от възстановяване след тренировка, така и коремът не прави изключение. 

Важно е да се знае, че коремните мускули се използват при почти  всяко движение на тялото. 

Всекидневното  допълнително натоварване може да има отрицателен ефект. За да имаш успех, просто тренирай този мускул като всеки един останал.


3.Колко често да правя кардио?

Колко често зависи от това какви цели си си поставил. 

Ако имаш намерение да стопиш излишните мазнини и да намалиш килограмите -естествено по-често. Ако искаш да качиш килограми по-рядко. Просто!

Добре е да знаеш какво кардио искаш да правиш ниско интензивно кардио, високо интензивно или интервални кардио тренировки, като най-добрият вариант е да ги комбинираш

Най-важното, което трябва да запомниш е, че кардиото е тренировка, също както вдигането на тежести, така че тялото ти има нужда от възстановяване след нея.


4.Какво значи почивен ден - ден без силови тренировки, ден без кардио или и двете ? 

Почивен ден означава ден без упражнения и без кардио. Почивен ден означава просто да се храниш нормално и да дадеш време на тялото и ума си да се възстанови. Мозъкът контролира хормоните в тялото ни. 

Когато му дадеш почивка от упражнения и тренировки ще му дадеш възможност да възстанови нормалният хормонален баланс в тялото.


5.Кога е по-добре да правим кардио преди или след тренировка ?

Някой правят кардио сутрин, а след това силови тренировки,а други като завършек на тренировката си.  Както споменахме трябва да разглеждаме кардиото като различен вид тренировка. Не е препоръчително да се смесват кардио и силовите тренировки. 


Просто по време на тренировка тялото произвежда хормонът кортизол (виж линкът), а при прекомерни количества от този хормон има опасност да засегнем производството на хормон на растежа. Все пак изборът е изцяло твой, зависимост от целите и моментната си форма.


6.Тренировката или диетата(хранителният ни режим)?Кое е по-важно за нас ?

Нито едното от двете само по себе си не е по-важно от другото. Ако се храним добре най-вероятно ще имаме здраво тяло, но без форма и тонус. Ако пък тренираме и не се храним правилно, когато се възстановява тялото ще потърси нужните му вещества (ние ги приемаме чрез храната). След като не ги открие  ще се опита да ги замени като използва мускулна тъкан и костни минерали.


7.Как да се сдобия с плосък корем и плочки ?

Често може да чуете израза - "Плочки се правят в кухнята, а не в залата или на спортната площадка ".Точно така! Всеки един от нас има плочки(коремни мускули), при някой по-добре изразени и оформени,при други не чак толкова. Работата е там, че тези мускули са покрити с мазнини. Правилното хранене е единствения начин да се запознаеш с плочките си и да има кажеш "Здрасти" !


8.Какво трябва да ям след тренировка и защо?

Този въпрос може да се разгледа от няколко различни ъгъла. Най-важното в случая е каква е целта ти? Много проучвания препоръчват бързи(прости) въглехидрати след тренировка. Бързите въглехидрати ще възстановят запасите от глюкоген в мускула, след тренировка, което ще предотврати разграждането им. Най-често тези проучвания са били провеждани сред спринтьори и бегачи. За един щангист например би било препоръчително след тренировка да приема храни богати на белтъчини, за да позволи на хормона на растежа да запази високите си нива.


9.Защо все още не виждам резултати след месеци тренировки ?

Има няколко възможни причини това да е  така, като ние ще разгледаме няколко от тях:

10.Защо атлетите взимат добавки ?

Време е да разбереш, че добавките не са магическо хапче, както много хора си мислят. Дори и да взимат добавки всички спортисти продължават да се хранят чисто, да тренират здраво и да дават всичко от себе си. В повечето случаи добавките са синтетични хормони, които помагат на тялото да изгражда мускулни влакна, подтискат други хормони или са източник на хранителни вещества за тялото. Каквото и да правиш употребата на хранителни добавки не означава, че задължително ще постигнеш това към което се целиш. Трябва да продължаваш да си упорит и да се трудиш, за да успееш. Един приятелски съвет, ако не е необходимо наистина, опитай се да се храниш добре и да си набавяш всички нужни вещества по естествен път.


Тренировки и Хранене - 10 отговора на 10 основни въпроса



Тренирай 2.0

Етикети: , , , ,

1 коментара:

В 22 декември 2014 г. в 13:03 , Anonymous Плочки за баня каза...

Тук ни давате наистина отговорите на едни от най често срещаните въпроси и затруднения на всеки един който тръгне да тренира и да се опитва да следва определен режим, за да им а по бързи добър ефект като краен резултат на неговото тяло.Ще се радвам ако ни съставите една програма а около петнадесет минутка тренировка всеки ден и да ни пишете редовно с полезна информация.

 

Публикуване на коментар

Абонамент за Коментари за публикацията [Atom]

<< Начална страница